12
Jan

Činjenice o sastojcima hrane

Šta unosiš u sebe, to postaješ. Danas u živimo u svetu u kome du dodaci ishrani neizbežna stvar, osim ukoliko se hrana ne dobavlja od domaćih proizvođača u koje imamo poverenje da je hrana sto posto organska. Međutim, ukoliko se nalazimo na području gde ne možemo da pronađemo pravog dobavljača, bićemo prinuđeni da jedemo hranu koja sadrži određene aditive.

Kada je ishrana zdrava, lekovi nisu potrebni. Prevencija svake bolesti leži u dobroj, zdravoj i kvalitetnoj ishrani i namirnicama koje daju dovoljno životne energije za fizičke aktivnosti koje takođe, prate zdrav način života. Iz tog razloga, obraćanje pažnje o sastojcima hrane koju konzumiramo je od velikog značaja.

Postoje dve vrste aditiva direktni i indirektni. Direktni aditivi za hranu koriste se u hrani da bi im se dale određene tehnološke ili funkcionalne osobine. Na primer, stabilizatori se koriste da spreče odvajanje hranljivih sastojaka u obogaćenim mlečnim proizvodima, dok se fosfati koriste kao sredstvo za kvašenje u pekarskim proizvodima. Indirektni aditivi se namerno ne dodaju hrani, ali mogu biti prisutni u tragovima kao rezultat obrade, pakovanja, otpreme ili skladištenja. Direktne i indirektne aditive za hranu kontrolišu nacionalna regulatorna tela, kao što je Američka administracija za hranu i lekove. Bilo koji sastojak hrane mora biti dokazano siguran za upotrebu u hrani.