11
Aug

Espresso kao vodič u svet čula

Napraviti dobar espresso je teško. Potrebni su, pored kvalitetne i redovno čiste espresso mašine i ukusna zrna kafe, čiji ukus zavisi od regije proizvodnje i samog načina proizvodnje. Poznate zemlje koje izvoze zrna kafe jesu Brazil (najveći izvoznik na svetu sa izvozom od preko 60% svetske kafe), zatim Kolumbija, Costa Rica, Nikaragva, Etiopija, Indonezija i Italija. Ono što je tipično za zrna kafe jeste upravo to da su ona tamno pečena i da daju vrlo blagi i neodoljiv ukus, a jedni od uslova za njenu uspešnu proizvodnju su nadmorska visina od 1.100 metara.

Zrna kafe iz Brazila su najviše cenjena u svetu upravo zbog ujednačenog, uravnoteženog ukusa i većina sorti se može preporučiti ljudima koji tek ulaze u svet kafe, dok Kolumbija se bavi najčešće finim kafama koje konzumiraju prave estete, poznata je po vrsti kafe arabica. 

Mnoge visokokvalitetne espresso mešavine prave se ili od Bourbon Santosa ili od Brazil Cerrado zbog sposobnosti brazilskih kafa da budu tamno pečene, a da ne postanu pregorke. To je delom posledica blage, uravnotežene arome brazilskih zrna kafe. 

Zbog relativno nižih nadmorskih visina u Brazilu, vrlo retko je dostupna brazilska kafa kao Strictli High Grovn (SHG), naslov rezervisan za najbolja zrna na svetu, međutim, jako je bitna stavka to što kafa sa poreklom iz Brazila poseduje sertifikat organske proizvodnje i poštene trgovine.

Kafa kao svakodnevna tema u Brazilu započinje intrigantnom pričom u kojoj su učestvovali brazilski poručnik i njegova veza sa suprugom gvajanskog guvernera, koja mu je dala potajno zrno kafe u buketu cveća. Najbolja istorija kafe na svetu započinje ljubavlju i idalje opstaje u tom maniru. Ukoliko želite da pročitate čitavu istoriju brazilske kafe od njenog početka do njene svetske vladavine pogledajte brazilsku kafu Cerrado.

Ništa manje značajna nije ni kafa sa Costa Rice, iz razloga što mnogobrojni poznavaoci kafe upravo piju i kafu sa ovih regija, najviše onda kada žele da zavire u aromatični svet čula. Njen harmonični ukus i prijatan miris sa laganim notama vanile ili voća učinili su je poznatom širom sveta. Ova zemlja je specijalizovana za arabiku, dok je uzgoj robuste njima zapravo zabranjen.

U daljem tekstu ćemo spomenuti unikatnost nikaragvanske kafe koja je još jedan izvanredan primer proizvodnje kafe. Kafa u zemlji je postala poznata po svom blagom, a opet i bogatom ukusu. Aroma kafe ove regije je toliko upečatljiva i prepoznatljiva da eksperti i poznavaoci kafe mogu prepoznati zemlju porekla samo po njenoj aromi. Njen jedinstven ukus jeste zbog načina uzgoja koji je specifičan iz razloga što lokalni farmeri gaje kafu uzgojenu u senci pod visokim drvećem.

Definitivno zaključujemo da dobar espresso je više od užitka, dobar espresso donosi trenutni ugođaj koji ljubiteljima kafe znači mnogo. Jutarnje razbuđivanje, vraćanje energije, kratki predah i posvećenost sebi i svojim mislima su upravo čari koje pruža ukus dobre kafe. Kratki ili produženi, sa mlekom, bez mleka su slatke varijacije koje omogućavaju svakome da pronađe svoj najbolji izbor. Da li ćete dobiti dobru espresso kafu ili ne, zavisi od toga koliko puta je samlevena, a najbolje rešenje je pronaću idealnu umerenost. Ako je mlevenje isuviše fino, dolazi do ekstrakcije i kafa dobija gorak ukus, a suprotno tome, ukoliko je mlevenje pregrubo dolazi do ekstrakcije i kafa dobija kiseo i slab ukus. 

Ukoliko želite da probate kafu koja u sebi sadrži sastojke začinjenog bilja najbolji izbor, bi po mišljenju stručnjaka u oblasti kafe, bio upravo vrsta kafe koja dolazi sa područja Etiopije. Međutim, ni Azijske zemlje ne odstupaju od sigurnog kvaliteta i aromatičnog ukusa. Indonezija, tačnije ostrvo Sumatra u Indoneziji je definitivni lider u oblasti proizvodnje i izvoza kafe u Aziji i njen je sigurni predstavnik.

Etiopijsku kafu jedinstvenom čine upravo note bilja koje su uglavnom cvetne i voćne note, a najbolje sorte se izdvajaju po vinskim nijansama, dok u Indoneziji najbolje sorte kafe su sa ostrva Sumatra.

Sumatra je šesto najveće ostrvo na svetu i ima više od pedeset miliona stanovnika. Smatra se da je proizvodnja kafe na ovom ostrvu započeta 1884.godine u blizini jezera Toba, koje je najveće vulkansko jezero na svetu. Ukoliko želite da vidite farmu kafe i ujedno da imate divan odmor, topla preporuka bi bila upravo ostrvo Sumatra.

U početku je kafa bila poznata u Etiopiji, međutim, preko holandskih kolonijalista dovela biljku u Indoneziju, preko Jemena 1699. godine. Kafa je počela da se izvozi iz Džakarte na ostrvu Java, i tako je Java postala poznata kao najbolja kafa na svetu za jedan vremenski period.

Došli smo na red da spomenemo i predstavnika Evrope u svetu espresso kafe čije mesto zauzima upravo Italija, čija kultura u ovoj oblasti je poznata svuda u svetu. Italijanski  fokus na menjanje načina prženja kafe je doveo Italiju do nivoa da postane svetski priznata zemlja koja ima mnogobrojne poznate brendove kafe. Najpoznatiji grad u Italiji za proizvodnju jeste Napulj. 

Najfiniji napuljski espresso jeste upravo Kimbo espresso koji je nastao u Napulju pod nazivom Cafe de Brasil, čija pržionica kafe je od male pržionice postala jedna od svetskih lidera u branši. Do prekretnice je došlo pojavom drugačijeg načina pakovanja kafe koji se odnosio na pakovanje u konzervama, zbog čega su njeni osnivači uvideli važnost noviteta koji je omogućavao bolju očuvanost i širu distribuciju proizvoda i na italijanskom tržištu su sa ponosom zauzeli drugo mesto po prodajnim rezultatima 1994.godine.

Kimbo espresso 1994.godine, pod nazivom Cafe de Brasil je osvojio 1994.godine drugo mesto po prodajnim rezultatima, na italijanskom tržištu. U Srbiji ga možete probati u restoranu Ruzmarin u Dalmatinskoj ulici broj 28, u Beogradu.

Danas kompanija KimbCo d.o.o. ima čast, ali i odgovornost da u Srbiji bude ekskluzivni uvoznik i distributer ovog brenda. Iz naših prostorija u Beogradu pružamo potrošačima širom Srbije mogućnost da uživaju u najfinijem napuljskom epsressu u omiljenim restorana, a jedan od omiljenih restorana u kojem možete da uživate u čarima pomenute kafe, jeste upravo restoran Ruzmarin koji se nalazi na adresi Dalmatinska 28 u srcu Beograda. Isprobajte najfiniju kafu i uživajte u lepotama ambijenta restorana Ruzmarin koji odiše mediteranskom atmosferom i kuhinjom.