13
Aug

Zbog čega je potrebno imati maslinovo ulje u svakom domaćinstvu

Maslina je poznata na Mediteranu 5.000 godina kao sveto drvo. Svoje korisno dejstvo bazira na tome što u sebi sadrži  antioksidanate i nezasićene masne kiseline. Maslinov list je korišćen u starom Egiptu, Rimu i Grčkoj i korišćen je u razne svrhe, kako za lečenje i prevenciju bolesti tako i za odličnu i vrhunsku hranu.

Maslina sadrži supstancu oleuropein koja štiti stablo od bakterija i insekata. Takođe, isti taj sastojak se koristi i kod infekcija zuba i zubnog mesa kao i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju.

Maslina pomaže kod čira na želudcu, kod prevencije od oboljenja raka dojke, i kod raznih drugih bolesti srca i organa za varenje.

Maslinovo ulje smanjuje holesterlol, sadrži vitamin E, koristi se kod prevencije bolesti organa za varenje, kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, Alchajmera, demencije, dijabetesa i mnogih drugih hroničnih bolesti.

Naučna otkrića dokazuju da ljudi koji žive na Mediteranu imaju smanjenu mogućnost da obole od bilo kakvog vrsta raka i najveći razlog tome pored mediteranskog načina života, jeste upravo u konzumaciji maslinovog ulja.