21
Jul

Mediteranska ishrana

Da li ste znali koje nacije žive najduže? Upravo su to nacije koje se najviše hrane ribom i morskim plodovima, u to spadaju Japan, Italija, Španija i mnoge druge zemlje. Opšte poznato je da mediteranska ishrana pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska kao i od depresije, anksioznosti i demencije.

Sredinom dvadesetog veka, najniža stopa hroničnih bolesti je bila upravo u zemljama okruženim mediteranskim morem kao što su Italija, Grčka i Španija. Smatralo se da pasulj, žitarice, riba, voće, povrće, maslinovo ulje i crno vino doprinose njihovim zdravstvenim prednostima.

Mediteranska hrana ističe zdrave masti u koje spadaju maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi i masne ribe poput lososa i sardina, među kojima orasi i riba sadrže u sebi omega-3 masne kiseline. Maslinovo ulje se preporučuje kao primarno dodata masnoća koja zamenjuje druga ulja i masti kao što su puter ili margarin. Crveno meso je u ovoj ishrani ograničeno na samo nekoliko puta mesečno, dok su jaja i mlečni proizvodi u manjim količinama, konzumirani svakodnevno ili nekoliko puta nedeljno.

Što se tečnosti tiče, voda igra glavnu ulogu u tom slučaju, dok vino se ograničava na umeren unos tokom broka, od jedne do dve čaše dnevno.

Fizička aktivnost je od velikog značaja. Zdrav i dug život je uvek usko povezan sa fizičkom aktivnošću. Ljudska rasa nije stvorena da bi sedela, već baš naprotiv, da bi radila fizičke poslove i stvarala, kao što na najklasičnijem primeru to upravo predstavlja poslove koji se odnose na kopanje i obrađivanje zemljišta.

Na mediteranskom području, fizičke aktivnosti deluju mnogo raznovrsnije i rade se sa većim užitkom, zbog mediteranske klime, mirisa mora i prijatnih jutra i noći. Plivanje, surfovanje, ronjenje su jedne od značajnijih aktivnosti primorskog života.

Mediteranska hrana nije samo hrana, to je način života koji je maksimalno usmeren ka uživanju u svakom trenutku, iz tog razloga mediteransku hranu preporučujemo sa ponosom i radošću.

Zanima Vas da li postoji tako nešto u srcu Beograda? O da, u duhu Mediterana je napravljen upravo restoran Ruzmarin koji se nalazi u Dalmatinskoj 28 gde možete doći i isprobati najbolja mediteranska jela u Beogradu.